5. april 2023

Janko Štampar, prior križniškega reda – Mornar!

Janko je priplul v Nerezine s svojo jadrnico »Mavrico« vedno kot Janko. Od drugih se ni razlikovati in le zakaj bi se. No, po detaljjih že…pri njemu si namreč lahko kdaj dobil hladno točeno pivo, kar res ni kar tako. Za posadko je rad v šali povedal, da ima rad »komuniste« v njej  in da ni nič hudega, če je vreme malo slabše, ker takrat vsi molijo…

Zgodb vezanih na Jankota je veliko. Nemalokrat smo se nasmejali na ta račun. Pa vendar je bil Janko duhovnik. In bile so priložnosti…Kdor je vedel, se je lahko kakšno nedeljo v Jankotovi jadrnici udeležil nedeljske maše, ki jo je kdaj priredil.

Janko Štampar je bil »prior«, a za nas prijatelj, ki se je naše »Novomeške regate Osor-Osor« s skoraj tridesetletno tradicijo udeleževal skoraj od vsega začetka. Imela smo ga za svojega in on nas za prijatelje.

Regata Osor-Osor 2019 - zadnja udeležba "Mavrice" z Jankotom

 

Na regati 2019 smo Jankotu podelili spominski pokal za dolgoletno udeležbo in prijateljstvo. Ganjenosti ni mogel skriti.

Berem, da je »Mavrica« ostala brez kapitana. Težko je pogoltniti knedel v grlu, težko. Ne dolgo tega me je klical, a se nisem utegnil oglasiti… zdaj me je sram in mi je težko…"Janko, pa menda se nisi želel posloviti?«

Želel sem o našem prijatelju napisati nekaj besed, pa nisem našel pravih. Na FB strani nato najdem zapis, kjer je o Jankotu napisano vse in seveda še več, kar sem vedel sam. Tekst je spodaj, v nadaljevanju v celoti priložen.

»Ah ja Janko…še to. Tisto, ko ste na regati v brezveterju veslali (očitno so »komunisti« spet imeli pokoro) smo ti že zdavnaj odpustili, ti se pa zmeni pri Sv.Petru! 😉« Vedno si se rad šalil. Vem, da bi se nasmehnil tudi ob tem.

Janko hvala za prijateljstvo! Pogrešali te bomo, drugi vikend v Oktoru pa še toliko bolj!

V SPOMIN JANKU ŠTAMPARJU

Sestavek je v celoti povzet iz FB strani https://www.facebook.com/semicvstarihcajtih; njegov avtor je »Blaž«, s katerim si delimo prijatelja! 

Janko Štampar kot semiški župnik (Vir:www)

1976 je prišel v semiško faro za kaplana križniški duhovnik p. Janko Štampar. Bil je mlad, prepoln energije, novih zamisli; navdušen športnik. Ker je v Semiču bila edina športna organizacija TVD Partizan Semič, se nam je pridružil pri športnih aktivnostih .

Nato je p. Janko nekaj let kaplanoval v Metliki in se leta1985 zopet vrnil v Semič in prevzel pastoralno delo kot župnik.

Poleg obsežnih cerkvenih obveznosti se je aktivno in uspešno udejstvoval na mnogih drugih področjih.

Na razvalinah cerkvice na Mirni gori je postavil novo cerkev in v njeni neposredni bližini planinsko zavetišče. Vzorno je skrbel za obnavljanje in vzdrževanje številnih cerkvic, kapelic in križev.

S pomočjo kaplana Jožeta Pavlakoviča sta na župnijskem dvorišču zgradila lepo jadrnico, jo prepeljala do morja in z njo veslo zajadrala po Jadranu.

Kot navdušen radioamater je Janko dosegal izjemne radioamaterske povezave, saj je imel odlično anteno, ki jo je napeljal s strehe farovža na vrh cerkvenega zvonika.

V semiški cerkvi je organiziral koncert metliškega dekliškega ansambla, ki ga je ustanovil, ko je služboval v Metliki.

Pri maši so uvedli moderno petje.

Janko je poletel s Smuka z jadralnim padalom in si pri ponesrečenem pristanku tako rekoč na dvorišču zdravstvene postaje Semič grdo zlomil nogo.

V zaledju Kočevskega roga je odkril novo podzemno jamo, ki danes nosi njegovo ime – Jankova jama.

Kot navdušen potapljač se je potapljal v globine sladkih in slanih voda.

Ustanovil je kulturno in športno društvo Orel. Za potrebe društva je zgradil veliko nogometno igrišče in propadajoče cerkvene hleve preuredil v prostore namenjene kulturi.

Zbral in napisal je zanimivo in dragoceno cerkveno zgodovino semiške fare pod naslovom Kronika župnije Semič.

Vse to je šlo nekomu hudo v nos, zato ga je zatožil pri škofu. Ta je semiškega župnika dobrohotno poklical na razgovor. Zaradi tega si Janko ni delal prevelikih skrbi, saj kot duhovnik križniškega reda, ni bil neposredno podrejen škofu. Ko ga je škof karal češ, da se preveč druži z lepimi dekleti in da ima jadrnico, mu je Janko za dekleta odgovoril, da Bogu pripada, kar je najlepše. O jadrnici pa je povedal, da je z njo prevažal veroučno mladino, ki se je najbolj izkazala pri cerkvenih dejavnostih. Res pa je, da je na krov večkrat vkrcal tudi okorele komuniste, ki so že pozabili vse molitve in računa na to, da jih bo slej ko prej zopet naučil moliti. Čaka le na primeren vihar, ki jih bo zajel, ko bodo v jadrnici sredi morja. Prepričan je namreč, da se bodo v viharnem razburkanem morju v trenutku spomnili vseh molitev in se tako vrnili v varno božje naročje.

V tistih časih smo ,,Prijatelji Malikovca,, čistili močno onesnaženo jamo Malikovec. Kot vnet jamar je naše delo pohvalil in se nam pri njem pridružil tudi župnik Janko. Ko smo končali naporno delo, sem mu predlagal, da bi o božiču v jami naredili božične jaslice. Nejeverno je zmajal z glavo in rekel: »Veš kaj Blaž, če pristaneš, da boš ti prevzel vlogo svetega Jožefa, se s tvojo idejo strinjam.« Čeprav nisem prevzel ponujene svetniške vloge, smo naslednje leto s pomočjo vaščanov Lipovca in Pugleda postavili v Malikovcu prve božične jaslice, ki so vzbudile veliko zanimanje po vsej Beli krajini. Župnik je bil navdušen, vendar na koncu tudi hudo razočaran nad nepridipravi, ki so mu ob tej priliki ukradli ozvočenje, ki ga namestil v jami.

Belokranjski križniški duhovnik p. Janko Štampar je bil zaradi odkritosti, družabnosti, preprostosti, prijaznosti; vendar velike izobraženosti in široke razgledanosti, izredno priljubljen v semiški fari.

Da bi se mu Semičani ob odhodu iz Semiča vsaj malo moralno oddolžili za vse, kar je naredil za našo občino, mu je Svet Občine Semič z županom na čelu, podelil 28. 10. 2000 občinsko plaketo.

Prvega septembra 2001 je naš župnik Janko odšel na novo službeno dolžnost v Veliko Nedeljo.

Dragi Janko, v svojem srcu te bom s hvaležnostjo ohranil kot dobrega prijatelja in velikega človeka.

Blaž

2 komentarja:

  1. Imel sem priliko nekaj dni kot mladinec preživeti na Mavrici in spoznal Jankovo veličino. Od takrat izvira hrepenenje po Morju in jadrih...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Poglej poglej, kaj imava midva skupnega...Lp Gregor

      Izbriši