25. april 2023

Pred odhodom…

Potrebujem to! Potrebujem »še eno Lungo« predno se odpravim na doolgo pot, »severno avanturo«, za katero ob vsem kar je za mano, sploh ni bilo dolgo časa jasno, ali se je bom lahko udeležil ali ne…

 

Dvignem vsa jadra, kot se za tak dan spodobi. Maestral je dobronameren, jadranje z njim spokojno in en sam užitek. Ravno to potrebujem. V zalivu, zaprtem za prihajajoči  jugo vrževa s Ksenijo sidro. Noč bo polna zvezd. Ob pogledu nanje so misli pri »severnem siju«. Ga bom videl tam gori visoko na severu?

Hladno postaja. Zdrsnem v toplo notranjost barke. Hladnega vremena bom letos še dovolj deležen. Čas je za… kaj drugega kot mojo morsko kulinariko. Tudi te se želim še naužiti in »robo« imam o la la. Za dvakrat bo. Oradica, škarpoč in arbun bodo tvorili jedro zgodbe. Brez lignjev ne bo šlo. Pedočov ni za izpustiti, odigrajo tudi vlogo žličke pri šugotu, za katerega vem da bo kraljevski. Dva kosmača bosta lepo zaokrožila okuse, njuna rdeča oklepa pa dodala barvitost neki mešanici med gregado in brodetom, kar bo pripravljeno s tako ljubeznijo. In ja, seveda pridejo na žur tudi kozice. 

Dva nadaljnja dneva sta deževna. A boljšega vremena tokrat zame ne bi moglo biti...

 

Lepo je sedeti po nadstreškom »bufe« in opazovati vrhove palm, kako jih pošteno pretepa jugo. »Makiato prosim« naročim, a se zadnji hip premislim in dodam še pelinkovček, kot se za kapitana spodobi. »Limun i led? Da!« in sva z natakarjem zmenjena vse. Po moje bi ga razočaral, če bi bilo drugače…Ne mudi se mi nikamor. Res nikamor. Dež nudi najustreznejšo kuliso mojemu, rahlo otožnemu razpoloženju. Ko se kasneje vračam na barko, luž niti ne obidem. Kurz je kurz. Ko zaprem še dežnik in se prepustim kapljam dežja da se sprehajajo po meni, se mi zdi, da sem ustavil čas…Misli so hitrejše od nog. Toliko vsega je za mano in toliko pred mano...


 

11 komentarjev:

  1. “Vem jaz tebe” …tko da srečno✌️

    OdgovoriIzbriši
  2. Srečno in da te zdravje služi.

    OdgovoriIzbriši
  3. Srečno in se vidiva kmalu. Zdene

    OdgovoriIzbriši
  4. Gregor pred tabo je neverjetna zgodba in mi čakamo z veseljem nanjo!
    Barbara

    OdgovoriIzbriši
  5. Nekam skrivnostno deluje vse skupaj, pa srečno...

    OdgovoriIzbriši
  6. Srečno in naj ti zdravje služi🙏👍💞B in B

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Srecno Gregor. Se dobro ,da tebe nikol ne zebe.Bo tako lazje tam na severu.
      Marjan

      Izbriši
  7. Srečno, Gregor! Naj ti služi zdravje, vreme in kondicija! Ksenija

    OdgovoriIzbriši
  8. Hej, Gregor, mornar!
    Se že veselim branja utrinkov s tvoje odisejade. Pa toplo se obleci, saj imaš:) Srečno. Patricija

    OdgovoriIzbriši
  9. Gregor zgodbe so tiste. Brucka

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja "Brucka", res je. Mi iz "te jate" to zelo dobro vemo, a ne? Lepo te pozdravlja, zapuščamo Terciero in gremo proti Saao Jorgeju. "4.letnik" ;)

      Izbriši