24. marec 2019

Navigare necesse est!

Stanje: "Prostrana anticiklona s evropskog kopna podržava nad Jadranom stabilno vrijeme…"Več kot ugodna napoved. Pod Velebitom bo sicer še ohoho burje, a »Istrani« imamo običajno takrat NW (severozahodni) veter. Ni kaj čakati! Gremo! Greh bi bilo ob taki napovedi »pezdeti v marini«.

Pred večerom prideva na barko, zmečeva prtljago v notranjost in že zapuščava Vrsar. Noč je sanjska, polna zvezd dokler ne vzide skoraj polna luna in uprizori »znani teater« Jasno, da mi zakipi v glavi, a tokrat ne bomo o tem. Pet ur kasneje »Lunga« sidra »na dvorišču« Puljske Arene.
Jutranja kavica in sprehod do Puljske tržnice. Sipe, orade, brancini, ugorji, raža,     škampi, gof, tuna…na zunanjem delu pa poleg vsega klasičnega že mlada čebula, redkvice, šparglji, mimoze, narcise…vse diši po pomladi. Toplo je, nadpovprečno toplo za ta letni čas. A ni obstanka na kopnem, zunaj čakajo »kičasti jadralski pogoji«. Jadra dvigneva že v Puljskem zalivu. Cikcak, cikcak do valobrana…nato severozahodnik v pol krme…Ni veliko vetra, tja do 14 vozlov, a za Lungo dovolj…Pok, pssssss….aaaaahhhh…  Bi bil nemaren do sebe, če si v takem ne bi privoščil pirček…ajjajjaj.

Nadaljevanje? En sam užitek. Jadranje vse do Unij. Pred večerom za valobranom spustiva jadra.

Sočna tunina, pripravljena tako kot se spodobi…«na kratko in naglo«, se dobesedno topi v ustih…«brbončice« ponorijo. Kozarec dobrega belega, suhega vina sharmonizira okuse.  Narediš požirek. Sledi »čačača« v ustih, da oplakneš vse kotičke. Srk »pregrizneš« trikrat, vsakič pogoltneš s tako zavzetostjo, da čutiš kako potuje opojna tekočina po notranjosti telesa. Usta imaš zaprta, za hip tudi oči, izdahneš skozi nosnice in vino še enkrat doživiš z vonjem. V sekundi »preskeniraš« dan, ki je za tabo in se zaveš, da ga je bilo vredno živeti.

Sončno, toplo jutro te zvabi v kokpit kot martinčka. Občutek pomladi poudarijo šparglji z jajčki. Sprehod po Unijah. Nikamor se ne mudi. Tako ali tako imaš občutek, da se je čas, zadaj pred sezono, tu ustavil. Več ali manj so polkna zaprta. Pove vse.

Del zgodbe se ponovi, tokrat v drugo smer. Barvite unijskih hišk postajajo vse manjše. Burja je več ali manj padla. Veter spet iz severozahodne smeri, a tokrat bo igra atraktivnejša. Jadrava ostro v veter. »Orca«, rečemo jadralci. Krajšati je potrebno glavno jadro, prednje lahko ostane polno. Lunga  galopira. Šestnajst, sedemnajst, tudi osemnajst vozlov vetra je. Okoli barke je vse razpenjeno. Hitrost jadranja ves čas preko šest, del poti tudi sedem vozlov…uau… Jadra spustiva pred Verudo, dovolj bo za danes, skoraj neopazno je dan zamenjala noč.

Podaljšan vikend, koncentrat čistega užitka…dnevi preprosto polni, skoraj popolni…navigare necesse est…potrebno je pluti!

Ni komentarjev:

Objavite komentar